Hari Ini Saya Happy!

>> Tuesday, June 30, 2009

Dalam hidup ini kita perlukan reason untuk happy sebab hanya orang gila saja yang boleh senyum tanpa ada sebab sepanjang hari. Oleh itu, kenapa saya happy hari ini??

1) Pergi blaja menjahit dan x la bodoh sgt rasanya....

2) Eye Toy yang ditunggu sampai

3) Main PS2 sampai 3 jam sampai cramp

Sekian. hahaha(gelak unnecessary)

p/s: Terima kasih kepada "peminjam" Eye Toy.

Read more...

Soalan Lazim Kalau Kamu Seorang Budak Medik...

>> Monday, June 29, 2009

Kalau aku pergi mana-mana, kemudian orang tahu aku amek Medic, apasal orang suka tanya aku soalan ni?

1) Betul ke kena tidur dengan mayat?

2) Betul ke korang bawak balik tengkorak ke bilik?

3) Ha, ni yang buat aku bengang sekali: Ko amek medic, bidang apa? (Tulang? Perbidanan? Kanak-kanak?)

4) Kemudian cakap mcm ni: Oh, patutlah tulisan doktor. Ceh, tulisan aku xde kene mengena dengan bidang yang aku amek. Kalau dah huduh tu, huduh jugak la..

5) Kemudian, nampak aku pakai spek. Pastu cakap, patut la rabun, amek medic. As in rajin belajar? LOL. Banyak lagi reason untuk jadi rabun. Seperti aku, rabun dengan terlalu banyak mengadap laptop? Kurang tidur? X suka makan carrot?

p/s: Malas sungguh aku nak jawab T__T. Kadang-kadang rasa mcm nak rakam/tulis, kemudian bila orang tanya, play/tunjuk je balik fakta2 berikut. Haha (gelak unnecessary)

p/s: Ini post aku yang ke-lima untuk hari ini. Macam ada mania pulak menulis banyak2 hari ni. Haha. Salahkan posmen!! Barang aku tunggu x sampai2 lagi.

Read more...

Jealous

Sedar tak sedar (atau aku saja buat2 x sedar?), ramai gila dah kawan aku start kerja.

Apa nak diexpect, kalau sume orang pon dah grad, tinggallah aku dan rakan-rakan seangkatan yang kerepot menghabiskan zaman muda remaja kami dengan belajar.

Ah, jeles.

Sebab2 utama aku jeles:

  1. Diorang dah xde tanggungjawab nak belajar. Malas gila!
  2. Diorang dah ade gaji! (Ni patut naik number satu sebenarnye)
  3. Lagi glemer keja dari blaja. Especially umur2 mcm ni. Ni apa kes tua2 masih di bangku persekolahan?
Tapi, mak aku cakap, tak baik dengki dengan rezeki orang. Baik Mak!

Tapi tahun depan Amy start kerja, jgn pow Amy byk sgt ye. Kahkahkah (gelak apakah ini?)

p/s: Ade ke patut ade orang tanya aku mcm ni: "Kamu amek medic tu, degree ke diploma?". Ah. Ko datang dari planet mana?

p/s: Aku ingat orang yang dah kerja, jumpa kawan yang masih belajar, ringan wallet nk belanja. Tapi, aphal kawan aku sume kedekut je? Mintak duit raya pon x bagi! CIS!


Read more...

Apa Yang Korang Buat...

Korang rasa, apa yang korang buat sekarang kalau korang x buat apa yang korang tgh buat sekarang?

Aku: Jual burger depan rumah.

Korang?

Read more...

X-Men Origins: Wolverine

Aku baru saja tgk movie ni minggu lepas. Dapat dari adik aku.

One word review: COOL!

1) Aku suka skrip filem ni. Bersahaja dan x poyo. Contoh:

Scene Wade Wilson (lelaki cute bersenjatakan pedang) lepas beraksi dengan pedangnya, kemudian cakap..." OK, people are dead!". Ahhh. Cute gila. (Aku seorang perempuan. Suka lelaki cute normal la kan?)

Scene Victor sedang selamatkan Wolverine dari Wade Wilson yang sudah di'programmed'..." Nobody kills you but me..".

2) The Eye Treat. Obviously. Action packed. More muscular men. Aku xnak komen lebih. Haha.

3 lelaki yang aku suka dalam movie ini mengikut peratusan:

a) Ryan Reynolds yang memegang watak Wade Wilson. Terlalu cool kerana pandai bermain pedang. Dan sebab die cute T__T

b) Daniel Henney yang memegang watak Agent Zero. Berjaya menukar magazine peluru di tengah2 udara. Super cool.

c) Hugh Jackman sebagai Wolverine. Obviously. Sebab dia Hero la. Apa lagi...

3) Kebolehan Hugh Jackman membuat mimik muka yang sangat comel. Sah pergi kelas berlakon!

p/s: Aku masih belum tgk Transformer yang baru keluar. Tapi x payah tgk pon xpe. Hero die budak kecik. Masih x boleh terima die dpt offer jadi hero filem tu!

Read more...

Gelak Gelik Alam Maya

Mari kita analisa gelak-gelik (gelik tu x wujud pon kot...) yang sering kita gunakan di alam maya...

a)Haha: Gelak paling selalu digunakan secara meluas. Kadang-kadang untuk setiap penyudah ayat. Yang mana, 80% daripadanya, x perlu pon. Contoh ayat:

1) Aku baru berak. Haha--> Perlu ke gelak di sini?

2) Weh. Haha. Ko tgh watpe? Haha--> Contoh gelak setiap ayat

3) Hahahahahahahaha--> Konon2 gelak melampau la ni...

b) Hihi: Gelak bajet comel. Bajet bajet bajet bajet comel. X comel pon la... Contoh ayat:

1) X tahu la. Hihihihi--> Percubaan menjadi naive di sini.

2) Belum makan. Hihihi--> Percubaan makan free =P

3) Hihihihihihi--> Gelak tanpa cakap pape. Awas! Ni percubaan mengorat. LOL =P

c) Huhu: Gelak yang macam xde motif. Gelak malu-malu? Atau sebenarnya takdelah nak gelak sangat... tp mcm x lengkap kalo ayat tu x letak gelak-gelik. Jadi gunalah 'huhu'. Contoh ayat:


1) X tahulah macam mana. Huhu--> Memang takde motif punya penggunaan kan?

2) Huhuhuhuhuhuhuhuhu--> Kalo satu ayat/sms penuh ngn gelak ni je, maksud die, dia suka kt ko. (Suka hati aku je. T__T)


d)Hoho: Gelak terbaru (dah bertahun la jugak kot...). Sejak kemunculan Crayon Shin-Chan. Gelak cover malu kan? Contoh ayat:


1) Alamak, ye ke aku silap? Hohohoho--> Percubaan meng'cover' malu di sini.


2) Hohohoho--> Percubaan menjadi Shin-Chan?


e) Hehe: Ini gelak galak. Kan? Kan? Kan? (Terima kasih kepada Awerz yang bagi peringatan. Hampir2 tertinggal)

p/s: Yang mana satukah gelak (galak) anda?

Read more...

2 Tahun Lepas

>> Saturday, June 27, 2009


Aku bukak gambar2 lama aku.

Aku jumpa gambar ni.

What the hell was I thinking??

(Dated lebih kurang 2 years ago)


p/s: Masa ni aku tgh posting surgery. Sapa tau apa jadi mase posting surgery ,angkat tangan!

Read more...

Salah Siapa?

Aku: Abah, nak 30ringgit.

Abah: Ok, tp nk buat apa?

Aku: Nak beli sabun muka. Nampak x jerawat ni?

Abah: Ok, satgi abah bagi.

Aku: Yeay!

Tiba-tiba mak aku menyampuk....

Mak: Ala, pakai la sabun apa, kalau x cantik tu, x cantik la jugak.

Aku: Huh! Salah siapa kalau Amy x cantik. Mesti turun dari mak bapak jugak. Wahahahaha

p/s: Xpe, aku still dpt 30ringgit tu...yeay!

Read more...

I Kissed A Girl, I Liked It!

>> Friday, June 26, 2009


Tajuk itu hanyalah teaser dan kontroversi semata-mata. Aku x pernah cium mana2 perempuan pon....

Setelah beberapa bulan menulis di blog (dan juga Facebook), aku perasan satu benda berdasarkan komen-komen yang aku terima.


Kenapa laki rasa perempuan yang smoking dan perempuan yang mempunyai sexual orientation sebagai seorang lesbian itu HOT?

Kenapa?

Kenapa?

p/s: Aku tgk Brokeback Mountain, x rasa HOT pon?

Read more...

The Biggest Loser (versi mari sihatkan badan?)


Ada apa dengan playlists ni?





Betis aku sekarang mengeras (baca sampai sudah untuk tahu kenapa).



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *



Sudah lama tak jogging/ work out. Aku nak gunakan alasan cuaca yang x bagus skrg. Hebat.



Kemudian, semalam, entah macam mana, aku terbukak channel Hallmark di Astro. Masa itu, ada satu rancangan bertajuk The Biggest Loser disiarkan.



Kamu mahu tahu ini rancangan apa? Sebuah rancangan di US yang mengumpul 50 orang gemuk seluruh negara (sorang peserta bagi setiap states. Harap2 kamu tahu la US ada 50 states. Malaysia ada berapa?).



Seronok gila tgk rancangan ni. Buatkan aku rasa normal. Yelah, sebab sekarang banyak sangat rancangan yang bila tgk, buat aku rasa rendah diri; America's Next Top Model, Janice Dickinson's Modelling Agency, Malaysia Dream Girl and so on...



Jadi, bila kamu tengok orang-orang yang mmg sudah sah2 flawed berusaha untuk hilangkan berat badan mereka, kamu rasa mcm terdorong untuk buat benda yang sama (maksud aku, x semestinya nak kuruskan badan saja, tapi, usaha mereka untuk mendapatkan sesuatu tu...).



Jadi semalam, aku pon tiba-tiba pergi jogging. Jogging dalam istilah aku sajalah.



Pasang playlist di atas, dan pergi jogging/menari dalam bilik sendiri. Hahaha.



p/s: Aku jumpa cara untuk kuruskan badan dengan cara menari ni dalam Youtube. Dia dah hilang 100 pounds dengan cara ni saja.



p/s: Masih menanti Eye-toy aku *ehem* untuk sampai. Lepas ni boleh kick some butts. Yeah


Read more...

Kalau Kamu Sudah Penuh Uban Di Kepala, Kenapa Masih Nak Usya Anak Dara Orang?

>> Thursday, June 25, 2009

Ini sambungan dari kisah di bawah. Baca kisah di bawah dulu ye.



Selepas membayar barang-barang yang dibeli, kami pun melangkah ke surau yang hanya 10 meter dari kaunter express lane tu tadi.



Bila masuk surau, aku cepat-cepat berwudhu, dan pakai telekung, kemudian SMS Abah aku yang ada kt rumah (malas nak ikut...)



Aku: Dah masuk waktu gtau. TQ



Abah: Ok



Dan 5-6 minit kemudian, Abah SMS, jadi aku pon menunaikan fardhu Maghrib. Mak aku pergi toilet dulu, jadi die solat lambat sikit.



Disebabkan surau tu agak sempit, dan makin ramai orang masuk, aku pon blah bila aku dah siap solat. Aku duduk di luar surau. Di situ, ada macam satu tmpt melepak. Ade la 3 kerusi panjang. Satu ada sorang adik kecik duduk, satu lagi pakcik berumur 60-an yang sudah beruban di kepala duduk. Jadi aku duduk di satu lg kerusi yang tiada penghuni (at least di mata kasar aku xde la...hahaha).



Dengan 3 beg plastik besar (beli barang tadi tu), dan satu bagpack (beg Nike aku yang berwarna kelabu/hitam), aku pun duduk situ diam-diam sambil keluarkan henset dan main game Snake II. (best la jgk, sbb dah game tu je yang ade dalam henset cabuk aku..)



Tiba-tiba aku perasan, pakcik tua tu asyik tgk aku. Mula-mula, tgk barang-barang aku. Kemudian, dia asyik tengok aku.



Eh, apahal pakcik ni. Buat la perangai baik2. Malu pakcik dah tua-tua dok usya anak dara (uwwweekk) orang tau. Aku pon tgk balik pakcik tu. Tanda tak mau kalah.



Sampaikan bini pakcik tu (yang juga sudah agak berumur, tadi dalam surau aku nampak dia sembahyang duduk saja. X larat agaknya...) keluar dari surau, dan pegang bahu dia ajak die jalan pon, dia masih tgk aku.



Eh, apahal ni? Aku sudah mula bengang.



Aku pon tengok diri sendiri, dan cari apa yang x kena.



Ohhhhhhhhh....



Patutlah pakcik tu tgk semacam saja...



Rupa-rupanya aku tak sedar aku tgh sedap duduk melunjur kaki (atas kerusi panjang tu) sambil dakap beg dan gelak sorang-sorang bila ular aku (yang aku main) langgar dinding. Cis. X sopan btol. Mana ada orang buat mcm tu kat shopping complex daaaa...



Lupa pulak, sebab selalu kt rumah atas kerusi panjang aku buat mcm tu. Jadi terbiasa...



p/s: Lain kali janji dah x buat la...



Read more...

Kamu Kurang Ajar Dengan Aku, Jangan Ingat Aku Tak Boleh Jugak

Semalam aku pergi bawa mak aku ambil ubat di Hospital Seberang Jaya (Breast cancer survivor, currently on life long tamoxifen). Selepas ambil ubat, kami singgah la kejap di Megamall Prai, dan kemudian ke Carrefour (sebab sebelah hospital saja).



Belilah sedikit barang dapur (walhal gaji x masuk lagi, shopping x mau2). Sementara mak aku dok beli barang, sempat la jugak aku pergi main sorong-sorong trolley sorang2 dengan lajunya dan lepas tu bergayut.... (korang main x ni mase kecik2 dulu?)



Dalam setengah jam kemudian, kami pon dah abes shopping, jadi kami pon nak bayar barang-barang yang dibeli. Urgh, ade 30 kaunter, tapi sume banyak dah tutup, sebab time tu dah nak dekat maghrib. Maybe diorang pergi sembahyang kot...



Ada sorang cashier pon suruh aku pergi express lane (untuk items less than 10). Aku pon sebab dah malas nak jalan ke kaunter lain (yang jauh gila, sbb dah banyak sgt kaunter kan...), terus pergi ke express lane tu. Ada 2 orang cashierdi situ. Sorang lelaki, dan seorang perempuan.



Letak barang-barang.



Tiba-tiba, cashier perempuan tu bersuara, dengan lantangnya...(korang buat la bunyi suara Fasha Sandha nak menangis tu...hahahaha)



"Ni barang lebih dari sepuluh! Mana boleh bayar sini!", bentak si cashier itu. Ok, to tell u the truth, barang2 aku hanya ada 13 bijik je. Tu pon termasuk sushi 2 ketul yang kecik gila. No biggies.



Aku nampak muka mak aku dah lain. Muka terkejut, dan x suka kene tengking begitu (cuba cakap siapa yang suka? X pasal je)



Ewah2, dah x boleh cakap je la elok2. X payah nak marah atau jerit kat aku. Dah la ada mak aku kat situ. Kot ye pon x reti nak hormat aku yang muda remaja ni *ehem*, tolong la hormat mak aku yang obvious2 tua dari ko.



Baik, main kasar nampak. Dan seperti tajuk di atas, aku pon main kurang ajar la balik.



"Apa la susah sangat. Aku bayar la dua kali. Mak aku bayar sepuluh yang first. Lagi 3 aku yang bayar. Tak boleh macam tu?", aku cakap pelan-pelan kat cashier perempuan tu, sambil senyum kat cashier laki tu. Ceh, sempat lagi aku. Haha



Cashier laki tu pon back-up aku, dan suruh je perempuan tu kira je barang-barang tu.



"Bukan ade orang pon, apa masalahnya...", kata cashier laki tu. Wahahaha. Cashier perempuan tu pon akur. Mesti die tgh try mamat tu, sebab mula-mula buat gangster, tiba-tiba lembut la pulak, dan terus diam je bila mamat tu bercakap.



Lepas tu, mamat tu blah, dan tinggal aku, mak aku dan cashier perempuan tu saja di kaunter. Dia masih susun-susun coins dan buat tak peduli dengan kami. Ewah2. Dah nak maghrib ni, cepatla dik non oi.Ktorg nak pergi buka puasa ni.



"Ni, boleh bayar ke tak ni kat sini?", aku tanya kat cashier tu.



"Yelah, letak jelah situ. Satgi saya buat la. Bukan ada orang pon!", jawab cashier tu, dengan muka masam.



Huh, x kuasa aku nak layan. Berlagak nak mati. Mentang-mentang ko jaga kaunter express lane, abes besar la ek?



Kalo ikut hati aku, mau je pergi report sama manager. Pekerja kurang ajar, x reti senyum, dan gatal (errr, dengan cashier laki td tu), suka menjawab balik, dan kasar.



p/s: Perempuan itu adalah contoh terbaik kenapa aku x patut kerja sebagai seorang cashier. Hahaha (statement sedar diri)


Read more...

Awek Suka Bersinglet dan Mengepau Rokok

>> Wednesday, June 24, 2009


Semalam, aku menerima panggilan dari seorang rakan. Kami berborak adalah sampai satu jam setengah , sampai bateri handphone aku kong (dah lama x cas). Kita namakan dia B.

Dia cerita, yang dahulu, dia pernah kapel dengan seorang awek. Awek ni adapun, aku lupa la nak tanya cun ke tidak...

Diorang dah clash lepas 3-4 bulan memadu asmara (cewah ayat aku). Aku tanya la kenapa. Dia cakap, awek ni baik tu, memang baik, cuma pakaian utama dia adalah singlet dan seluar pendek pangkal paha.

Aku pun tanya balik, dah tu, awal2 tu ko nak jugak dengan dia? Dia jawab, laki normal mana xnak perempuan seksi macam tu. Owh, ok. Jawapan acceptable.

Lepas tu, dia cakap lagi, awek die ni smoking. Aku pon cakap la balik, yang ko tu smoking xpe pulak. Baguslah dapat awek yang smoking jugak. Sama-samalah korang pergi smoking dan mampus cepat sama-sama. Hahaha.

Bila aku cakap macam tu, kawan aku bagitahu, bab awek smoking tu, xpe lagi. Ini hobinye asyik pow rokok kawan aku bile pergi dating. Itu sebab utama dorang clash. Dah la hisap Marlboro (dia kata ni yang paling mahal, aku pon x tahu la....), kopak ler...

Ish ish ish. Aku pon x tahu nak cakap apa. Hahahahaha. Generasi zaman sekarang yang pelik-pelik.. (aku bercakap mcm aku orang tua pulak)

p/s: Nah cerita ko B . Aku tokok tambah sikit la. Kasik sedap. Hehe (B bukanlah singkatan kepada Hubby mahupon Baby ye. Babi, mungkin kot...)

Read more...

Rumah Orang Tua

Petang semalam, Abah dan Mak keluar pergi pasar malam (membeli makanan untuk menggemukkan aku la tu...)

Sebelum mereka keluar, sempatlah Mak aku berpesan pada aku...

1) Jangan lupa angkat kain...

2) Jangan lupa siram pokok bunga..

3) Jangan lupa tutup tingkap..

dan macam biasa, aku hanya aku jawab "haaaa..." dengan arahan-arahan mak aku.

Maka mereka pun keluar...dan aku sambung aktiviti bergolek di hadapan tv bersama sepupu aku (sila baca post previous) ...

Sepuluh minit kemudian, telefon rumah berbunyi..

"Helo??".

Suara abah aku di sana.

"Awat abah?", tanya aku.

Abah pon menjawab, " Mak hang kata jangan lupa buat apa dia pesan tadi. Kalau x, kami x balik la malam ni. Kami duduk rumah orang tua-tua.".

Cet. Ingat ni cerita telur tembakul ke? X abes2 ugut aku nk duduk rumah orang tua.

Nak duduk rumah orang tua pon, x main la yang biasa-biasa. Nak pergi yang kene bayar seribu sebulan tu. hahahaha

p/s: Aiyak....

Read more...

Bila Mana Sepupu Yang Tak Berapa Comel Datang Rumah...

Bila mana sepupu yang tak berapa comel datang rumah...



dan Abah aku memeluk budak itu bila bergambar...



aku pun mula risau....




a) Tanda-tanda minta ada cucu? (hahahahaha)



b) Mahu anak lagikah??



p/s: Abah if u are reading this, sila komen, TQ.



p/s: Abah aku suruh aku mandikan budak ni lepas sesi bergambar sebab katanya kepala budak ni busuk! Haha

Read more...

Bila Sampai Rumah Dan Kene Shock Sebab Dah Lama Tak Makan Free

>> Tuesday, June 23, 2009

Pertama2nya, maafkan aku sebab tajuk aku panjang gila. Tiru Awerz. Hehe.



Aku dah jadi macam kucing malas yang asyik nk berlingkar dan tidur sahaja kerana terlalu senang mendapatkan makanan di rumah tanpa perlu keluar setapak pun dari pintu depan.



Inikah tanda-tanda aku akan menambah berat sebanyak sepuluh kilogram?



p/s: Malam ni nk makan apa pulak ah? Keropok lekor? Satay Ayu? Omaq Char Kuey Teow? Tomyam? Kerabu Daging? Kerabu Mangga? Burger Depan Rumah? Carrot Susu? Nasi Goreng Ikan Masin? Kek Lapis Sarawak? Durian Lagi? Rambutan? Pergh!!!

Read more...

Abah vs Daughter...

>> Monday, June 22, 2009

Sempena Hari Bapa...

Happy Father's Day, Abah.
Jangan lupa benda Abah cakap semalam tu ye.
Hehe
Do we have similarities Abah?
Let see....
 
If you think this picture of mine is weird....
(scroll further down...)
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Then, meet my father =P
I guess an apple doesnt fall far from the tree huh?

Read more...

I Hate Shopping Mall!

Kami pergi ke Gurney Plaza semalam...

Bila you nak belikan I cincin 20K tu?
I mengidam ni...
(hehe)


Dekat gila rumah depa dengan mall ni kan?

p/s: Sayangnya, kalau xde sebab nak datang sini, aku mmg xnak dtg lagi dah. Tandas sudah cari, surau jauh. Baik duduk kampung je cmni!

p/s: Sedang belajar menjahit baju dr kain guni, sbb kan ckp dah xnak g mall...(konon2 x dpt beli bajulah..). Ada sape2 nak tempah? Hehe

Read more...

Survival Or Just Plain Stupid?


Honestly, I am quite embarrassed to tell you people about this story of mine. But hey, who the hell cares huh?



Last 2 nights (20th June 2009) was my last day at Sarawak (Kuching). My flight was rescheduled from 2020 (I really hope you guys know how to read times in military styles =P) to 2045, which was, well, not a big deal for me, even it was quite annoying though. As if my arrival at Penang at 2220 is not late enough, and now I had to make my parents wait a little longer at the airport to pick me up (screw you Airasia =P).



Yada Yada Yada. Let us get straight to the real story.



Did you know that I went to the airport with just RM10 in my wallet?



And later (at the airport, while waiting for the check-in counter to open) when The Orange Guy and Pika said that they were hungry, I started to freak out.



“Do I have enough money to eat?”.



Ok, act cool, stay calm.


“Jom pergi cari kedai nak makan…” I told the other two while my eyes were screening for cheap places to eat, but hey girl, what were you thinking. I was the airport, remember!



Luckily there was KFC around. =)


Wanna now why? That was because they have already introduced the Jom Jimat meal, which only costs 7 bucks per meal. Fuhh..



So we ate the meals, and I went onboard with only Rm3 in my pocket. Haha



I told Pika about this after eating, and she was so surprised and said, “ Wah, survival gila!”.



But if you ask me personally, this behavior of mine is not a survival-thingy, it is more like a plain stupid act.



I promised myself that after this, I won’t repeat such foolish act anymore…



p/s: Tawakkal ?



p/s: This is definitely not an ads for KFC …


Read more...

Some Things....

>> Saturday, June 20, 2009


Some things are better left unsaid... aren't they?

Read more...

Hotel Tinggal dan Lembaga Putih

>> Friday, June 19, 2009


AMARAN: ENTRY INI TIDAK PATUT DIBACA TENGAH MALAM KALAU ANDA SEORANG PENAKUT DAN PENGECUT!


Malam terakhir di Unimas, Bumi Kuching.


Kami bersembilan orang pergi keluar makan di Akmar Cafe.

Nija, Pika, Azira, Azreen, Emie, Yus, Azhari, Sylves, dan aku sendiri.

Kami menikmati nasi ayam penyet, nasi chicken butter milk, dan selebihnya semua hantam nasi pattaya. Kami juga minum teh C peng special. (senang gila nk buat benda ni).

Selepas makan, menyinggah di Forda 100% Superstore, dan kemudian berjalan pulang ke hostel.

Berdekatan dengan hostel yang kami tinggal, ada sebuah hotel tinggalan yang bernama Ninety-Nine.

Waktu itu keadaan agak gelap. Aku berjalan beriringan bersama Nija. Kami pun usya-usya la hotel yang gelap dan suram tu.

Tiba-tiba, mata kami berdua menangkap satu lembaga berada di salah satu tingkap yang banyak itu. Lembaga itu warnanya putih, dan macam ada streak hitam. Hantu berambut kah?

Aku dah suspek benda lain dah ni. Sudah lah Si Nija ada kebolehan tengok benda "pelik2". Ni dah pindah kat aku ke apa? Cilakak.

Lepas tu, kami diam berdua sambil bisik2 untuk memastikan apa yang kami nampak tu. Sah. Kami nampak benda yang sama. Nija pusing balik dan tengok tingkap tu. Dah hitam! Mana benda putih tadi? Ah!

Aku yang jarang sikit nampak menatang mcm tu, x sanggup pusing balik dan tengok asalnya. Tapi lepas tu Nija asyik pusing tengok balik, buatkan aku rasa nk tengok jugak tingkap tu. Aku tengok juga akhirnya. Sah! Dah xde benda tu tadi.

Kami berdua dah berpelukan dah (*ehem*). Kami diam saja selepas itu, sampailah dah masuk kawasan hostel, barulah kami ceritakan apa yang kami nampak kepada rakan-rakan lain.

Malam ini, rumah satu lagi nak tidur beramai-ramai. Apa kes? Aku dan Nija yang nampak, diorang yang lebih. Haha.

p/s: Ni kali ke 4 aku nampak benda pelik2. First time masa umur 6 tahun, second 11 tahun, third 2 minggu lepas, dan yang ni kali ke-empat. AHHHH!

Read more...

Kisah Telur-Telur

Sedekad yang lalu, Susulan (bukan nama sebenar) dan ibu-bapanya pergi ke pasar raya untuk membeli barang-barang keperluan harian.

Sampai di sana, mereka pon belilah apa yang patut...dan antara barang yang mereka beli adalah sepapan telur . Ada pun rakan-rakan sekalian, sepapan telur yang besar itu mengandungi 30 butir telur ayam...( ya lah, telur lain karang susah pulak =P)

Mereka pon membayar harga barang-barang yang mereka beli dan pulang ke rumah sejurus selepas itu.

Sampai di rumah, si bapa mengarahkan Susulan agar mengangkat semua barangan yang dibeli tadi masuk ke dapur. Untuk mengelakkan dilempang oleh si ayah, Susulan pon hanya mengikut perintah.

Semua barang pon diangkat dan dimasukkan ke dapur. Sampai giliran telur yang sepapan itu. Sedang Susulan mengangkat telur2 itu, tibe2 saja mereka (merujuk kepada telur2 yang sedang di angkat), terjatuh, dan jatuh berkecai di atas lantai.

Pap! Pap! Pap! Pap! Pap! Pap! Pap! Pap! Pap! Pap! Pap! Pap!

(kamu buatlah bunyi tu sampai cukup 30 bijik).

Alamak!

Susulan terkejut dan rasa takut. Si bapa kemudian dapat tahu tentang perkara yang berlaku.

Cuba kamu teka Apa hukuman si Susulan dapat?

a) Bapak die x marah pon, dia senyum je....sambil usap2 kepala

b) Bapak dia kasik duit then suruh beli telur baru

c) Bapak dia maki hamun tahap cipan!

d) Bapak dia pukul dengan rotan. Yeay! (eh, ni bukan mak bapak ko ke Mimi?)

Ok2, sebenarnya, jawapan tu xde pon dalam list kt atas tu.

Hukuman yang dikenakan ialah, Susulan x dapat makan selama 2 hari. Kesian kan?

X tahulah apa yang dia makan. Pasir di luar rumah? Pow kawan-kawan bila pergi sekolah?

p/s: Yeah, another friend's story....

p/s: Cerita ini telah diolah dan diedit ikut sedap aku jugak la. Peristiwa ni mmg btol2 berlaku, cuma details aku tokok tambah MSG sikit...


Read more...

Hooker, Prebet Tagap, dan Kuching

Hari ini kami jalan-jalan di Bandar Kuching. Maklumlah, Sabtu sudah mahu pulang ke kampung halaman. (aku kan budak kampung.... =P )

Di hadapan statue kucing yang famous di Sarawak.
(knapa aku senyum lebar nak mati? Kembang wei)

Ketika aku sedang berjalan di sepanjang Waterfront, betul-betul berhadapan dengan Hotel Hilton, aku nampak seorang lelaki lengkap berpakaian tentera sedang duduk di atas motor, sambil membuka beg mencari sesuatu.

Tempat kejadian berlaku

Di tepi lelaki itu, ade dua orang perempuan bersinglet hitam, rambut bajet dirty blonde sedang menagih tangan dari lelaki itu sambil tersengih-sengih kepada mereka-mereka yang lalu di tepi mereka.

Seorang dari perempuan itu merapatkan badan ke tentera itu dan asyik meng'usya' apa yang lelaki itu cari dalam begnya.


Kamu mahu tahu apa aku fikir?


Lelaki itu cari duit untuk bayar perempuan itu.


Pelacuran?


Mungkin...


Kamu rasa?

I'm gonna miss you like hell Kuching!

p/s: Sesiapa yang dah ada rumah nanti, kalo korang nak cari barang2 nak hias rumah, datanglah Kuching. Best gila wei. Gua x tipu lu bai (lol)

Read more...

Kapan Lagi Mahu Bercuti Ya?

>> Wednesday, June 17, 2009

Aku rindu trip ke Labuan dan Brunei.

Mana lagi mahu pergi lepas ini ya?



Di hadapan Hotel yang dahulunya Istana Sultan Hasanal Bolkiah

The Royal Suite

View di Hotel tinggalan Sultan


Semuanya di eja dengan jawi di sini...

Ini kedai guna ejaan jawi lagi!


Masjid Omar Ali Saifuddin

Ini pulak Masjid Jamek Al-Asr Hasanal Bolkiah


Makanan sini sume seringgit. X puas hati betul aku!


Ini adalah udang, ubi keledek dan kulit popiah. 3 seringgit jugak!


Naik boat sekeliling The Famous Kampung Ayer (ade buaya sini!)

Tapi muzium dia huduh...

Kamu rasa makcik ni macam pelik x?


Aku yang penat berjalan-jalan


p/s: Apa aku merepek? Bukan tengah bercuti di Sarawak ke ni?

Read more...

Should I Go Below 60?

Semua orang mesti ada obsesi mereka sendiri kan?

Aku juga tidak terkecuali.

Mahu tahu apa dia?

Mungkin bunyinya sedikit pelik, tapi aku rasa, aku ada obsesi dengan pulse rate diri sendiri.

Haha. Pelik kan?

Masa baru-baru masuk medical School, pulse rate aku dalam lingkungan 64.

I guess I was healthy as a horse eh?

Lama-lama aku perasan, pulse rate aku makin bertambah.

64...

70...

84...

Eh, x boleh jadi ni. Kenapa makin naik? Dan bila makin naik, aku sedar, aku jadi makin cepat penat. Tua sangatkah aku padahal baru 22 tahun?

Bila aku datang Sarawak, aku memang banyak berjalan kaki, travel sana sini, panjat gunung sampai dua kali...

Pagi tadi, aku kira pulse rate aku. Nak tahu berapa?

60! Yeay!

Sekarang aku berkira-kira mahu merendahkan lagi pulse rate. Dengan berjoging selama sebulan. (dan mungkin akan cuba istiqamah selepas itu. Mampukah aku?)

Kan aku dah cakap, obsesi yang pelik...

What about u?

Read more...

Weirdo

I have one simple question. Please answer me honestly.

Do you think my blog is kinda weird?

Thanx.

Read more...

Kucing Juga Makan Spaghetti

>> Tuesday, June 16, 2009

Hari-hari lapar dan boring, kalau kami rajin sikit, aku dan rakan-rakan aras akan masak spaghetti secara haram di bilik (memasak adalah haram di asrama kami. Hampeh!)

Kalau ada lebih... (yang mana selalunya jarang la...) inilah yang akan berlaku...




p/s: 'Terpeleot' kan bunyi meow roomate aku? LOL

Read more...

Lesbian Hodoh

I'm single. Duly noted.

I'm not beautiful. Duly noted too.

But just because of these 2 factors, you have no right whatsoever of calling me "Lesbian Hodoh" in front of ur boyfriend (or is it now ur ex eh?).

C'mon lah, dah besar-besar pon x reti gune kepala hotak ke kalo bercakap.

Where is your manner sister?

Tolonglah, kot ye pon ko rasa ko perfect, x pyh la nk perasan bagus sgt. Sampai bila2 pon, mesti ada orang lagi bagus dari kita, lagi cantik dr ko (aku x boleh ckp kita, sbb dah kene panggil huduh.haha), lagi pandai, lagi kaya, lagi hebat. X payahlah nk memperlekehkan orang sbb kita x tahu sampai bila kita akan berada di atas.

p/s: Look now who is alone (with no friends) and single too eh? At least I got tons of friends by my side. Boo-hoo!

Read more...

Belajar Menjahit?

>> Monday, June 15, 2009

Sesi SMS dengan mak aku petang tadi:

Aku: Hai mak, tgh buat apa tu?

Mak: x buat pape.

Aku: Mak, jadi ke plan mak nak bisnes baju kurung tu? Ade kerja untuk Amy x? Tapi nak gaji.

Mak: Jadi la. Nanti Amy pi amek n hantar KaK Ina.

Aku: Gaji ade x?

Mak: P belajaq menjahit. Mak bagi elaun.

Aku: Ala, malas la. Xdak kerja lain ke selain belajar menjahit? Tapi nak duit jugak tau. hehe

Mak: Kalau nak duit, pi belajaq jahit baju kurung. Boleh mak bagi banyak. kalo x, mak bagi duit minyak untuk ambil Kak Ina saja la.

Aku: Ala...

Mak: Mak mau kedua-dua ANAK DARA mak pandai menjahit. Nanti boleh jahit baju sendiri.

Aku: (masih mengelat) Ala, Amy lembab sikit la mak bab2 menjahit ni..

Mak: Tak mau sudah. Duit tu mak pi buat benda lain..

Aku: Yelah2. Nanti Amy pi.

Mak: Senang je. Die kursus intensif. Belajar sekejap dah pandai...

Aku: Yelah.....(akur)


Penerangan:

Mak aku memang suka berniaga walaupun mempunyai kerja tetap. Die selalu pergi KL dan bawak balik beratus-ratus pasang kain pasang untuk dijual di sekolah (mak aku kerja cikgu), and alhamdulillah, rezeki mak aku murah. Apa yang dia jual semua laku.

Sekarang dia cuba nak buat bisnes jual baju siap jahit dengan mengupah jiran lama kami Kak Ina (dah di mention kt atas) jadi tukang jahit. Kerja basic aku adalah pergi ambil dan hantar Kak Ina dari rumah dia sebab mak aku dah beli 2 mesin jahit yang agak advance (yang abah aku panggil gajah putih sebab tersadai kt dalam umah xde orang guna).

Dan sekarang mak aku nk suruh aku pergi belajar menjahit pulak? Dia bayar pergi kelas intensif tu, dan aku siap kena bagi elaun pulak. Oh, mak aku mmg the best!

p/s: Tapi, Amy x minat menjahit la Mak....ni pon sebab takde duit je, terpaksa terima...T__T

Read more...

Kucing dan Durian


Cerita ini adalah kisah benar berlaku sekitar tahun 2001. Ditulis kerana aku sedang rindukan kucing aku dan durian. Aku berjanji akan makan durian sampai demam bila aku balik rumah minggu depan!


* * * * * *

Malam itu, Abah dan Amir pulang dari pasar malam. Amir menjerit-jerit panggil nama aku.


"Kak! Kak! Tengok ni!".

Aku yang ketika itu sedang menonton televisyen segera berlari ke pintu rumah.

"Ada apa?" tanya aku.

Ni! Adik lelaki aku yang seorang itu sungguh beria-ria menunjukkan seekor anak kucing yang sungguh gemuk kepada aku. Gemuk sampai tak larat nak berdiri.

"Owh! Comelnya. Mana ambil ni?" tanya aku.

"Abang ambil dekat kedai Mamak tadi. Mamak tu yang bagi."

Sejak hari itu, kucing itu menjadi peliharaan kami. Aku namakannya Baby (so cliche kan?)

Setiap hari sewaktu hendak pulang dari sekolah, aku akan mengayuh basikal laju-laju kerana aku ingin cepat-cepat balik dan bermain dengan kucing itu.

Aku sanggup mengeluarkan duit untuk membeli makanan khas untuk kucing, dan susu kotak yang aku sendiri pun jarang minum. Semuanya aku lakukan kerana kasih sayang aku kepada kucing itu.

Satu hari, Abah dan Mak membeli seguni durian. Ya, kami sekeluarga memang hantu durian. Aku mengopek durian-durian tersebut dan makan dengan pulut dan santan. Sedang aku makan, Baby datang menggeselkan badannya di kaki aku.

"Kenapa? Kamu nak durian ni ke?" tanya aku kepada Baby.

Baby seolah-olah faham dengan apa yang aku cakapkan kerana selepas itu ia mengiau.

Meoooww..

Ok, jap aku bagi kamu sikit.

Ulas pertama. Baby makan dengan lahapnya. Oh, kamu makan durian rupanya! Selepas licin ulas pertama, Baby mengiau lagi. Meminta durian tambah agaknya.

Aku pun layankan sahaja. Tak cukup 2 ulas, makin banyak kucing aku makan durian. Sampai cukup satu biji durian aku kopek khas untuknya.

"Sudah-sudahlah tu bagi kucing hang tu makan. Pening dia satgi," kata mak.

Aku mengangguk faham.

Tak lama lepas itu, aku nampak Baby berpusing-pusing di atas permaidani di ruang tamu. Hurm, memang pening pun rupanya kucing aku ini.Sejak hari itu, aku sudah tidak percaya dengan teori kucing ialah karnivor. Dan sekarang memang mereka sudah tukarpun kumpulan kucing kepada omnivor.

p/s: Kucing ini dibuang di pasar sewaktu aku pergi bersekolah di Kajang tahun berikutnya. Sedih gila tak tahu nak cakap.Sampai hati mak aku buang Baby.

Read more...

Guilty


I am feeling guilty, because lately, a lot of my post have been showing hatred towards kids.

Thus, this entry is kinda a make-up to them.

Happy being a kid, kiddo! Stop hating yourself.


Kakak ni amek gambar saya ke? Senyum =)



Baik aku jangan lawan mata dengan kakak ni, nnt die tulis pulak pasal aku dalam blog dia...



I am an alien...



Fly me to the moon purr-leeasee...

p/s: Entry memohon maaf kepada kanak-kanak seluruh dunia. Including younger me. For hating you (as in myself).

Read more...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP